10 tévhit a zsírégetésről, avagy mitől is „ég” a zsír?

Szerző: agnesfitness Közzétéve:

zsírégetés másképpMielőtt nekiállsz a koplalásnak, a zsírmegvonásnak, vagy a kemény kardio edzéseknek, érdemes tested fogyókúrás működését kicsit megismerni. Ha ezekkel az alapvető szabályokkal tisztában vagy, az áhított alak a bikini szezonra nem is olyan elérhetetlen. Különösen, ha a tudást egy kis kitartással fűszerezed…

Számoljunk tehát le a tévhitekkel:

Zsírégetés 1. tévhit:

Ha csökkentem a zsírbevitelt, a test a meglévő zsírraktárakhoz nyúl.

Sajnos nem igaz. Bár fogyókúrázáskor érdemes kevesebb zsírt fogyasztani, a szervezet a zsírpárnákat a bevitt szénhidrátokból építi, így azok elhagyásával lehet megszabadulni tőlük. Szintén fontos megjegyezni, hogy mind a fehér liszt alapú, mind a cukros ételek szénhidrátként hasznosulnak a szervezetben…

Zsírégetés 2. tévhit:

Ha koplalok, felgyorsíthatom a fogyást

Ez sem állja meg a helyét. Mivel a koplalás azonnal tartalék üzemmódra kapcsolja a szervezetet, és a zsírpárnák lebontásához kezd a legutoljára. A zsír ugyanis védelmi funkciót is ellát, valamint élelmi tartalékot is jelent egy bizonyos időre. Ha tehát „ínséges időket” észlel a szervezet, esze ágában sem lesz „a zsírból engedni”.

Zsírégetés 3. tévhit:

A zsírsejtek száma egy embernél adott, tehát számukat nem, csak méretüket lehet csökkenteni.

A gyermekek esetében az állítás nem igaz, mivel a helytelen táplálkozás mind a zsírsejtek számát, mind a méretét növeli, de felnőttkorban valóban „hozott anyagból” dolgozunk, azaz a zsírsejtek száma már nem csökken, csak méretükön lehet fáradtságos munkával javítani. Ezért nem mindegy például, mivel etetjük gyermekeinket.

Zsírégetés 4. tévhit:

100%-os gyümölcslevekkel lehet fogyókúrázni.

Az állítás sajnos téves. Amikor zsírt akarsz veszíteni, valóban speciális étrendre és sok folyadékra van szükséged, de még a kizárólag gyümölcsöt és vizet tartalmazó gyümölcslevek (hozzáadott cukor nélkül) is nagyon magas természetes cukortartalommal rendelkeznek, így nem alkalmasak arra, hogy a szervezetet a saját zsírraktárak pusztítására ösztönözzék. Amikor fogyni akarsz, vizet és üres teát ajánlott fogyasztani, az egyébként egészséges gyümölcsleveket pedig meghagyni a súlymegtartás időszakára.

Zsírégetés 5. tévhit:

Kevés kalória bevitelével biztosan fogyok.

A kalóriaszámlálás hasznos, de az könnyen belátható, hogy nem ugyanúgy hasznosít a szervezet 200 kalóriányi kiflit, mint ugyanannyi sárgarépát. Máshogyan hat a hormonháztartásra, az emésztésre, a vércukorszintre, így bár mindenképpen megszabadulhatunk felesleges zsírpárnáktól, ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elhasználunk, az elfogyasztott táplálék minősége meghatározza például a zsírégetés tartósságát, vagy a fogyókúra alatt érzett éhséget.

Zsírégetés 6. tévhit:

Ha nem ülök le enni, kevesebb kalóriát veszek magamhoz.

A menet közben, televízió nézés alatt, két porszívózás között bekapott falatok sokszor lényegesen több kalóriát tartalmaznak, mint egy megtervezett ebéd. Ráadásul ellenőrizhetetlen is. Úgy tűnik, alig ettünk valamit, miközben sajnos, ami könnyen elfogyasztható falatka, lássuk be, általában szénhidrátdús is. Arról már nem is beszélve, mennyire megterheli a gyomrot, ha folyamatos emésztésnek van kitéve. Inkább naponta ötször együnk, megtervezve, rákészülve, megadva a módját.

Zsírégetés 7. tévhit:

Sportolok, tehát elégetem, amit megeszem.

A sport nagyon egészséges, de nem szabad túlértékelni az elégetett kalóriamennyiséget. Szükség van a mozgásra az egészséghez és az alakformáláshoz vezető úton, de csak azért, mert épül az izom, a zsírpárna még ott marad a tetején. Elég, ha összehasonlítjuk, hogy egy intenzív óra a futópadon 4-500 kalóriát éget el, ami mindössze egy szendvics elfogyasztása…

Zsírégetés 8. tévhit:

Ha paleo, bio és teljes kiőrlésű ételeket eszem, fogyok.

Ezek mindenképpen egészségesek, de szénhidrátot ugyanúgy tartalmaznak, ezért még hízhatsz is tőlük. Mennyiségükre ugyanúgy figyelni kell, sőt intenzív fogyókúra időszakában kerülni is őket.

Zsírégetés 9. tévhit:

Fő energiaforrásom a szénhidrát, ha fehérjét eszem, erőtlen leszek.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a fehérje fogyasztása elengedhetetlen, sőt ez az ember legfontosabb energiaforrása. Tehát eleinte érezheted magad gyengébbnek, amikor elkezded csökkenteni a szénhidrát bevitelt, de hosszú távon sokkal energikusabb leszel, nem beszélve arról, hogy karcsúbb is!

Zsírégetés 10. tévhit:

Én képtelen vagyok diétázni, mert azonnal rosszul leszek!

Természetesen az egyéni különbségeket egy diéta összeállításánál figyelembe kell venni. Nem mindenkinek ugyanolyan az anyagcseréje, az emésztése, hormonháztartása, vércukor-szintje, stb. Ezért az akárhonnan beszerzett diéták nem is igazán hatásosak, sőt kifejezetten veszélyesek lehetnek bizonyos esetekben. Fordulj szakemberhez, aki személyre szabottan neked készíti a diétát, légy türelmes és kitartó!

A sport azonban mindenképpen hozzájárul, hogy ne csak fogyj, de szépen formálódj is. Még alig ment le 1-2 kg, máris meg fognak dicsérni, hogy milyen jól nézel ki! Mi nem csak segítünk, de a kitartásodat is erősítjük, gyere hozzánk és tégy egy próbát!

Szeretettel várunk: Katona Ágnes, Ágnes Fitness