Infraszauna

Szerző: agnesfitness Közzétéve:

4 személyes, vörös cédrusból készült kabin.

Hogyan működik az infraszauna?

Az infrasugarak  mélyen behatolnak a szervezetbe és belülről-kifelé felmelegítik azt. Az erek kitágulnak, folyamatossá téve a vérkeringést, felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szervezet ellenálló képessége. A felesleges és káros anyagok a verítékkel együtt távoznak a sejtaktiválás és vérkeringés által előidézett anyagcsere-folyamat közben. Látványos hatása van a bőrre, pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhetően.

Érdemes beülni egy jó edzés után az esetleges izomláz megszüntetésére.

Mit kell viselni infraszauna használata közben?

Ha nyilvános helyen infraszaunázunk, akkor a szokásos viselet a fürdőruha, vagy lepedő, és ugyanúgy tegyünk magunk alá törölközőt, mint a finn szaunában, ha viszont van otthoni infraszaunánk, akkor nem kell felvennünk semmit, elegendő magunk alá törölközőt teríteni, hogy a kiizzadt verejtéket felszívja.

Milyen gyakran lehet infraszaunázni és mennyi időt tölthetünk a szaunában?

Ha egy kúrát szeretnénk végigcsinálni, például méregtelenítéshez vagy fogyáshoz, akkor minden nap szaunázhatunk 25-35 percet, és ezt megtehetjük három héten keresztül. Kúra után, fenntartásképpen heti két-három alkalom az ideális infraszauna használat, illetve, ha valamilyen konkrét problémára szeretnénk megoldást találni, például megfázás gyógyítására vagy sportolás utáni izomfájdalom csillapítására, akkor addig, amíg a tünetet érzékeljük, naponta beiktathatunk egy szintén 25-35 perces szaunázást.

(Az infraszauna használata csupán kiegészítő kezelésként ajánlott, betegség gyógyítására önmagában nem elegendő, speciális esetekben mindenképpen a kezelőorvossal szükséges konzultálni.)

Az infraszauna valóban elősegíti a fogyást?

Az infraszauna rendszeres használatával – ami legalább három hetes, minden napos használatot jelent – a testünk megszabadul a méreganyagoktól, az anyagcserénk felgyorsul, a szervezet jelentős kalóriát éget el szaunázás alatt, ezért az infraszauna segíthet a kilók csökkentésében.

Emellett, mivel szaunázás előtt 1,5 órával már nem ajánlott szilárd táplálékot magunkhoz venni, valamint szaunázás után is legfeljebb csak a könnyű ételek fogyasztása javasolt, ezért ha a délutáni órákban iktatjuk be a szaunázást, a bőségesebb, kalóriadúsabb vacsora kiváltható a kevésbé nehéz és kalóriaszegény ételekkel.

Az infraszauna használata közben elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás, amely szintén része a sikeres fogyókúrának.

Természetesen, az infraszauna önmagában nem jelent tartós fogyást, azonban ha betartjuk az alapvető szabályokat (napi infraszaunázás, könnyű vacsora, heti 2-3 óra testmozgás), és odafigyelünk életmódunkra, akkor az infraszauna hatékony kiegészítője lehet annak, hogy elérjük és megtartsuk ideális testsúlyunkat.

Mire jó az infraszauna, milyen hatása van?

Az infraszauna számos, az emberi szervezet számára bizonyítottan pozitív hatást eredményez, ezek közül legfontosabbak a vérnyomás szabályozása, a koleszterinszint csökkentése, elősegíti a sebgyógyulást, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, segíti az allergiás problémák megszüntetését, valamint stresszoldó és fáradtságérzet csökkentő, továbbá feszesíti bőrünket és támogatja a megfelelő testsúly megtartását, ezzel csökkentve a szív-és érrendszeri problémák kockázatát.

Mikor nem ajánlott az infraszauna használata?

Az infraszauna használata az egészséges emberek számára semmiféle veszéllyel nem jár, azonban vannak olyan betegségek, például rosszindulatú daganatok vagy szívritmuszavar esetén, amikor a szaunázás előtt mindenképp ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

Várandósság, valamint a szoptatás ideje alatt nem javasolt az infraszauna használata, hiszen az anya szervezetéből kiürülő méreganyagok a magzat szervezetébe juthatnak és károsíthatják a babát, ezen kívül olyan esetekben is kerülni kell az infraszaunát, amikor a betegség lefolyása lázzal jár.

Nem eredményez problémát, pusztán kellemetlen lehet az infraszauna használata menstruáció alatt, hiszen a meleg vérbőséget okoz, ezért ezeken a napokon célszerűbb szünetet tartani.