Hátfájás… ez már örökre így marad?

Szerző: agnesfitness Közzétéve:

Nem egyedi eset, sőt, mondhatnánk, igen gyakori, hogy a nők a szülés után hátfájással küzdenek.

Adottság vagy rossz testtartás? Megszüntethető-e a fájdalom?

Nyerges Zsófia, gyógytornász a várandósság alatt kialakuló hátfájásról a következőket mondta el nekünk: “Egyrészt a test statikai változásának, másrészt a gerincoszlopot terhelő többletsúlynak köszönhető. Más szóval ez azt jelenti, hogy az első trimeszterben megnövekvő relaxin hormonszint miatt a medence ízületek és szalagok elől-hátul kitágulnak (hogy a magzat majd átférjen), ez a medence statikáját gyengíti, míg a növekvő has a gyengült statikájú medencét előre húzza, egyre erősebb lordózist (háti görbületet) alakítva ki. Ennek köszönhetően a hasizom gyengül és nyúlik, míg a hátizom zsugorodik. E két változás miatt a kismama úgy érezheti, mintha „leszakadna a dereka”.

Arra is kíváncsiak voltunk, mi van akkor, ha a fájdalom a szülés után állandósul, esetleg rosszabbodik? Erről a gyógytornász így nyilatkozott: Az állandósult fájdalom magától nem szűnik meg. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a hát- és derékfájás megelőzhető, illetve a legtöbb esetben eredményesen megszüntethető. De ehhez időt és energiát kell fordítani rá, ami mindenképpen megtérül, ha arra gondolunk, hogy még 40-50 évig kell viselni ezt a fájdalmat egyre rosszabbodó tendenciával…

Vajon hogyan előzhető meg ez a hátfájás?

Még a teherbeesés előtt, a baba tervezésekor ajánlanám az anyukáknak, hogy menjenek el tornázni – mondja a szakértő. Nem lehet elégszer elmondani, milyen fontos ez a túlsúly elkerülése és az immunrendszer megerősítése szempontjából, de a terhességre való felkészüléskor kiemelkedő szerepe van. A megerősített izomzat segíti a szülést, és megelőzhető vele a fájdalmak kialakulása.

A terhesség alatt kismama-torna javasolt, ami előtt az orvos véleményét mindenképpen ki kell kérni. Amennyiben a kismama tornázhat, gyógytornász vagy szakember által összeállított programot javasolok. Ők ugyanis ismeretében vannak a tiltott vagy veszélyes mozdulatoknak.

Segíthet még a tape, egy rugalmas ragasztószalag, amelyet speciális tanfolyamot végzett gyógytornász tud helyesen felhelyezni, és a medenceöv megtámasztásával csökkenti a deréktáji fájdalmat; valamint a kismama fit ball tréning.

Ha a megelőzés nem segített, mint oly sokunknál, akkor már csak a terápia marad…

A fájdalom sok esetben teljesen megszüntethető – állíja Zsófi. Van például speciális gerinctréning, de a nyújtó gyakorlatok, a lapocka közti izmok megerősítése, gyógymasszőr mind segíthetnek a problémán. A tornát a szülés után hat héttel már el lehet kezdeni. De figyelnünk kell a testsúlyunkra is: a gerincoszlopra nehezedő többletsúly szintén okozhat problémákat.

Szóval kedves, hátfájós hölgyek és anyukák, tornára fel! Az Ágnes-Fitness-ben gerinctornára, és gerincbarát módon összeállított személyi edzésre is számíthattok. 6 hét speciális torna – és lehet, hogy örökre búcsút vehettek a fájdalomtól!