Kardio edzés, kardio kondi

Szerző: agnesfitness Közzétéve:

Mit jelent a kardio edzés?

Legjobban úgy jellemezhetnénk, hogy kardio tréningnek nevezhető minden olyan edzésmódszer, amely a szív- és vérkeringési rendszer, valamint a légzőrendszer kapacitásának, terhelhetőségének fejlesztését szolgálja.

Az edzőtermekben és fitnesz központokban leginkább szűkebb értelemben a különböző kardio-berendezéseken (futópad, ellipszisjáró, kerékpár, lépcsőző- és evezőgép) történő edzést nevezik „kardiózásnak”.

A kardio edzések remek zsírégetők, akkor is segítenek, ha szeretnénk megszabadulni fölös kilóinktól és akkor is, ha fittebbek szeretnénk lenni. A raktározott zsír jelenti testünk legbőségesebb energiaraktárát. Az elraktározott zsírtól legjobban az aerob gyakorlatokkal szabadulhatunk meg, a zsír ugyanis fűtőanyag, amit mozgás során felhasználunk.

Mi történik a kardio edzés során a szervezetünkben?

Ahhoz, hogy „zsírt égessünk” megfelelő pulzusszámon, megfelelő ideig, megfelelő gyakorisággal kell fizikai aktivitást végeznünk. A zsír felhasználás azonban nemcsak az edzés intenzitásától függ, hanem az edzettségtől is.

Egy edzetlen ember keringési és légzési rendszere valamint az izomzata sincs felkészülve a fizikai terhelésre. Aki nem csak edzetlen, de jelentős túlsúllyal is küzd, annak egészségi állapotát figyelembe véve, több hónapos, jól megtervezett mozgásprogramra van szüksége. Ez alatt az idő alatt növekszik az izomtömege, fejlődik a keringési- és légzési rendszere, valamint az anyagcseréje. Közepesen edzett emberek közepes intenzitáson az aerob edzés során a 25-30. percben kezdik „égetni a zsírt”. A szervezetnek ennyi idő kell ahhoz, hogy az izmokban és a májban lévő szénhidrát raktárait kiürítse és a további munkavégzéshez zsírt használjon fel. Ekkor a periférián, a zsírszöveteinkben található nagy zsírsejtek kisebbekre bomlanak, a véráramba jutnak. A vér elszállítja ezt a nagy energiájú anyagot az izmokba, ahol elégnek és víz, széndioxid, energia lesz belőle.

Láthatjuk, hogy szó szerinti „zsírégetés” nem létezik. „Az égetés” valójában lebontást jelent, amelynek során a táplálékkal bevitt zsír, fehérje, szénhidrát molekulák bonyolult kémiai folyamatok közben alkotórészeikre bomlanak le. Csak a saját izomszövetünkkel tudjuk a saját zsírszövetünket felhasználni!

Hogyan kezdjünk neki a a kardio kondinak azaz a zsírégető mozgásnak?

A zsírégető tréningnél, akárcsak a többi tornánál, fontos a fokozatosság elvének betartása! Nem lehet rögtön 1 órát edzeni, ehhez az időtartamhoz több hét alatt jussunk el.

Melyek a legjobb zsírégető sportok?

A kardio tréning olyan edzés módszer, amely a keringési-, és légzőrendszer kapacitását, terhelhetőségét fejleszti. Minden olyan tréning idetartozik, amely nagy oxigén felvétellel jár. Ilyen többek között a Fit-Ball, a Soft-Ball, a Power Walking, a Nordic Walking, és a Pilates, valamint a fitnesztermekben végezhető mozgások közül a kerékpár, a futópad, a lépcsőzőgép, stb. használata.

Mi az előnye a fitnesztermekben található gépek használatának?

Ezek mindegyike ízületkímélő berendezés. A gépen különböző programokat lehet beállítani és a pulzus is állandóan ellenőrizhető. Egyénileg állíthatjuk a sebességet, a nehézséget, az időtartamot, így mindenki a saját szintjén tud edzeni.

Melyik gépet válasszuk a kardio tréninghez?

Mindenki keresse meg és válassza ki az önmagához legközelebb álló mozgásformát, ami egészségi állapotának is megfelelő, és jókedvvel, örömmel, vidáman végez! Jó megoldás, ha több gépet is használunk egymás után, így a mozgás nem lesz unalmas. A futópadon nem csak futni, hanem gyalogolni is lehet. A meredekséget állítva, jól formálja a popsit, combot, és a lábakat is. Az ellipszistrénerrel a sífutáshoz hasonló mozgást végezhetünk. A kerékpárnak két fajtájával találkozunk a fitnesztermekben, a hagyományos és a háttámaszos változattal. Utóbbit a gerinc-, csípő-, térdproblémával küszködők is gond nélkül használhatják. A lépcsőzőgép a lépcsők megmászását imitálja. Nagyon nehéz rajta dolgozni, hamar felviszi a pulzust, ám a problémás testrészeket nagyon jól megdolgoztatja. Sokáig az egyenletes tempójú kardio edzés – például kocogás – volt a legnépszerűbb, zsírégetés és az egészség szempontjából legalábbis. Mára viszont egyre többen esküsznek az intervall edzésre. Az intervall váltott tempójú kardió edzést jelent. Lényege, hogy nagy intenzitású és pihenő szakaszok váltják egymást gyors egymásutániságban. Például egy perc lassú kocogás, egy perc gyors tempójú futás.